برآوردگر ۲SLS

برآوردگر ۲SLS

برآوردگر ۲SLS  یا حداقل مربعات دو مرحله ای (Two-Stage Least Squares) یک تکنیک رگرسیونی برای تخمین مدل های معادلات همزمان براساس متغیر ابزاری است.

روش معادلات همزمان

روش معادلات همزمان

روش معادلات همزمان (simultaneous equations) نوعی مدل آماری هستند که در آن متغیرهای وابسته به جای متغیرهای مستقل، تابعی از متغیرهای وابسته دیگر هستند

متغیر ابزاری (IV)

متغیر ابزاری (IV)

متغیر ابزاری (IV) یک روش آماری برای کاهش اریبی و ناسازگاری های مدل براساس یک متغیر مسقل درون زا در مدل رگرسیونی است. 

درجه آزادی

درجه آزادی

درجه آزادی (Degrees of freedom)، تعداد اطلاعات مستقلی است که برای محاسبه یک آمار استفاده می شود. به عنوان حجم نمونه منهای تعداد محدودیت ها محاسبه می شود.

آمار توصیفی

آمار توصیفی

آمار توصیفی  (Descriptive statistics) بخش مهمی از تحلیل داده هاست که برای توصیف ویژگی های اساسی داده ها در مطالعه استفاده می شود

داده گمشده

داده گمشده

داده گمشده (Mising data)، در آمار، زمانی اتفاق می افتد که هیچ مقدار داده ای برای متغیر در یک مشاهده ذخیره نمی شود.

بوت استراپینگ در حداقل مربعات جزئی

بوت استراپینگ در حداقل مربعات جزئی

بوت استرپینگ در حداقل مربعات جزئی یک روش ناپارامتریک است که امکان آزمایش اعتبار آماری نتایج مختلف PLS-SEM مانند ضرایب مسیر، مقادیر آلفای کرونباخ، HTMT و R² را می دهد.

جک نایف

جک نایف

جک نایف  (Jackknife)، یک روش باز نمونه گیری است. موریس کوانتل (۱۹۴۹)، تکنیک جک نایف را معرفی کرد.

حداقل مربعات جزئی PLS

حداقل مربعات جزئی PLS

حداقل مربعات جزئی PLS (Partial Least Square)، مدل معادلات ساختاری مبتنی بر واریانس است. نسل دوم مدلسازی معادلات ساختاری معروف به رویکرد حداقل مربعات جزئی یا رویکرد مبتنی بر واریانس، فرآیندی مشابه ولی متفاوت با تکیه بر محدودیت های رویکرد مبتنی بر کواریانس ارائه نمود.

روایی همگرا

روایی همگرا

روایی همگرا (Convergent Validity)، میزان همبستگی بین هر عامل با سوالاتش است. روایی همگرا به میزان همبستگی نزدیک مقیاس جدید با سایر متغیرها و سایر معیارهای همان سازه اشاره دارد.

شاخص نکویی برازش GOF

شاخص نکویی برازش GOF

شاخص نکویی برازش GOF، به عنوان یک معیار کلی از تناسب مدل برای مدل معادلات ساختاری حداقل مربعات جزئی توسعه یافته است.

پایایی ترکیبی

پایایی ترکیبی

پایایی ترکیبی (Composite Reliability)، معیاری برای اندازه گیری سازگاری درونی سنجه های مقیاس است. شاخص CR برابر با مقدار کل واریانس نمره واقعی نسبت به واریانس نمره کل مقیاس است.

شاخص اندازه اثر

شاخص اندازه اثر

شاخص اندازه اثر (F SQUARE)، نشان می دهد یک متغیر پنهان مستقل، چه تاثیر قابل توجهی بر متغیر وابسته دارد. اندازه اثر F2  به صورت نسبتی از تغییرات R2 به روی بخشی از واریانس متغیر مکنون درونزا است که به صورت تبیین نشده در مدل باقی می ماند.

الگوریتم جایگشت (Permutation)

الگوریتم جایگشت (Permutation)

الگوریتم جایگشت (Permutation)، بررسی می کند آیا گروه های داده از پیش تعریف شده تفاوت های آماری معنی داری در برآورد پارامترهای خاص گروه خود دارند یا خیر.

بخش بندی پیش بینی گرا POS-PLS

بخش بندی پیش بینی گرا POS-PLS

بخش بندی پیش بینی گرا Prediction-Oriented Segmentation (POS)  روش تقسیم‌بندی در معادلات ساختاری مبتنی بر فاصله است. این یک رویکرد خوشه‌بندی با تخصیص قطعی مشاهدات به گروه‌ها را دنبال می‌کند. از یک اندازه‌گیری فاصله برای تخصیص مجدد مشاهدات استفاده می‌کند. به این ترتیب، هیچ فرض توزیعی ندارد.

روش آمیخته متناهی FIIMIX-PLS

روش آمیخته متناهی FIIMIX-PLS

روش آمیخته متناهی Finite mixture partial least squares (FIMIX-PLS) یک روش تقسیم بندی کلاس پنهان برای کشف ناهمگنی مشاهده نشده در مدل داخلی (ساختاری) است.

تحلیل تتراد تأییدی

تحلیل تتراد تأییدی

تحلیل تتراد تأییدی Confirmatory Tetrad Analysis (CTA)، روشی برای آزمایش و مقایسه برازش مدل‌های معادلات ساختاری (SEM) بر اساس تترادها (تفاوت در حاصل ضرب جفت کوواریانس متغیرهای مشاهده‌شده) است.

ضریب تعیین یا ضریب تشخیص

ضریب تعیین یا ضریب تشخیص

ضریب تعیین (R۲  (R-squared correlation میزان ارتباط خطی بین دو متغیر را اندازه گیری می کند. R۲ نسبت تغییرات متغیر وابسته را که می توان به متغیر مستقل نسبت داد اندازه گیری می کند. 

عامل تورم واریانس VIF

عامل تورم واریانس VIF

عامل تورم واریانس VIF شدت همخطی چندگانه را در تحلیل رگرسیون کمترین مربعات معمولی ارزیابی می کند. به بیان ساده شاخص VIF نشان می دهد که یک متغیر تا چه اندازه تحت تاثیر دیگر متغیرها رفتارش تغییر می کند. 

شاخص های برازش مدل حداقل مربعات جزئی

شاخص های برازش مدل حداقل مربعات جزئی

شاخص های برازش مدل حداقل مربعات جزئی نشان می دهند مدل تجربی تا چه اندازه با مدل نظری فرض شده تطبیق دارد. این شاخص ها نشان می دهند مدل تا چه اندازه درست است. در مدل معادلات ساختاری حداقل مربعات جزئی رابطه علی میان چند متغیر پیش بین و وابسته بررسی می شود.

روایی واگرا

روایی واگرا

روایی واگرا (divergent validity)، معیاری است که نشان می دهد اگر یک ابزار ویژگی را اندازه گیری می کند، با ویژگی های سایر ابزارها، چه تفاوتی دارد. روایی واگرا که به آن روایی افتراقی (discriminant validity)،  یا  روایی تشخیصی نیز گفته می شود، بیانگر یگانگی یک ابزار اندازه‌گیری است.

آزمون بار عرضی

آزمون بار عرضی

آزمون بار عرضی (Cross Loading)، یک روش برای محاسبه روایی واگرا در مدل سازی معادلات ساختاری حداقل مربعات جزئی است. چین (۱۹۹۸)، این شاخص را برای محاسبه روایی واگرای هر سازه در مدل حداقل مربعات جزئی پیشنهاد داد.

معیار فورنل و لارکر

معیار فورنل و لارکر

معیار فورنل-لاکر (Fornell-Larcker)، برای محاسبه روایی واگرا در مدل معادلات ساختاری حداقل مربعات جزئی است.  فورنل و لارکر (۱۹۸۱)، این شاخص را برای محاسبه روایی وگرای هر سازه در مدل حداقل مربعات جزئی پیشنهاد دادند.

تحلیل نقشه اهمیت- عملکرد (IPMA)

تحلیل نقشه اهمیت- عملکرد (IPMA)

تحلیل نقشه اهمیت- عملکرد (Importance-Performance Map Analysis)، نتایج PLS-SEM را با در نظر گرفتن عملکرد یک متغیر پنهان در مدل بیان می کند. تحلیل نقشه اهمیت- عملکرد که به آن ماتریس IPMA نیز گفته می شود، به منظور محاسبه دو شاخص میزان اهمیت و  کارایی عملکرد متغیرهای پنهان، استفاده می شود.

ضریب پایایی درون طبقه ای

ضریب پایایی درون طبقه ای

ضریب پایایی درون طبقه ای (Intraclass Correlation Coeficient)، یک معیار ارزیابی اعتبار تحلیل کیفی است. این ضریب برای محاسبه توافق بین دو کدگذار در تحلیل کیفی استفاده می شود.

ضریب پایایی کریپندورف

ضریب پایایی کریپندورف

ضریب پایایی کریپندورف ( krippendorf coefficent)، معیاری برای اندازه گیری اعتبار تحلیل کیفی است.  کلاز کریپندورف (۲۰۰۴)، شاخص پایایی کریپندورف را معرفی کرد. آلفای کریپندورف یک ضریب پایایی توسعه یافته برای اندازه گیری توافق بین کدگذاران در تحلیل کیفی است. ا

آزمون سارگان

آزمون سارگان

آزمون سارگان(Sargan Test)، روشی برای تشخیص عدم همبستگی جملات خطای مدل رگرسیونی و متغیرهای ابزاری در مطالعات اقتصادسنجی است. این آزمون توسط جان دنیز سارگان (۱۹۵۸)، معرفی شده است.

ضریب پایایی کاپای کوهن

ضریب پایایی کاپای کوهن

ضریب پایایی کاپای کوهن ( Cohen’s Kappa Index)، یک معیار ارزیابی اعتبار تحلیل کیفی است. این ضریب برای محاسبه توافق بین دو کدگذار در تحلیل کیفی استفاده می شود.

ضریب پایایی پی اسکات

ضریب پایایی پی اسکات

ضریب پایایی پی اسکات (Scott’s pi)، معیاری برای اندازه گیری اعتبار تحلیل کیفی است. این شاخص توسط ویلیام اسکات (۱۹۹۵)، برای سنجش پایایی کدگذاران در تحلیل کیفی ارئه شده است.

شاخص های توافق کدگذاری

شاخص های توافق کدگذاری

شاخص های توافق کدگذاری (inter-coder agreement)، یا ضرایب پایایی کیفی بیانگر میزان اعتماد به تحلیل کیفی هستند. شاخص های ICA بیانگر میزان توافق بین کدگذاران نیز محسوب می شود. توافق بین کدگذاران در تحلیل کیفی، بیانگر میزان کمیت های مشابه براساس قضاوت های متفاوت نسبت به یک پدیده را نشان می دهد. 

ضریب پایایی هولستی

ضریب پایایی هولستی

ضریب هولستی (Holstie) به منظور سنجش کمی روایی تحلیل کیفی استفاده می شود. این شاخص توسط هولستی، از صاحب نظران تحلیل محتوا ارائه شده است.

شاخص روایی سازهCVI

شاخص روایی سازهCVI

پرکاربردترین روش در تعیین اعتبار ابزار در تحلیل کمی است. شاخص  CVI برای بررسی اعتبار محتوا در پرسشنامه در دو سطح I-CVI (سطح آیتم) و S-CVI (سطح مقیاس) استفاده می شود. CVI توسط والتز و باسل (۱۹۸۱)، طراحی شده است.

ضریب Rho

ضریب Rho

ضریب Rho که به آن ضریب پایایی همگون گفته می شود، از شاخص های روایی همگرا است که برای آزمودن پایایی درونی سازه ها استفاده می شود.

آلفای کرونباخ

آلفای کرونباخ

 آلفای کرونباخ معمول­ ترین ضریب پایایی ثبات داخلی است که  معرف میزان تناسب گروهی از آیتم ­هایی است که یک سازه را می ­سنجند. پایایی یک وسیلۀ اندازه گیری عمدتاً به دقت نتایج حاصل از آن اشاره می کند. کاپلان و ساکوزوا (۲۰۰۱) گفته‌اند” پایایی به دقت، اعتماد پذیری، ثبات، با تکرار پذیری نتایج آزمون اشاره می‌کند.

تحلیل روایی سیاست

تحلیل روایی سیاست

هرچند چارچوب تحلیل روایی سیاست در سال ۲۰۱۰ برای اولین بار توسط مبتکران آن به دنیای مطالعات سیاستگذاری عمومی معرفی شد، اما زمینه ساز آن استدلال و بحث های پژوهشگران پسااثباتگرایی مانند فیشر و رُو بود که تلاش می کردند ...

علم سنجی

علم سنجی

علم سنجی (Scientometrics)، تجزیه و تحلیل کمی و تا حد امکان کیفی فرایند تولید، توزیع و استفاده از اطلاعات علمی و عوامل مؤثر بر آن  به منظور  آینده نگری علمی و پژوهشی در ابعاد فردی، گروهی، سازمانی و بین المللی است

مرور سیستماتیک

مرور سیستماتیک

مــرور سیــستماتیک در واقــع یــک مطالعــه مــشاهده ای بر روی مطالعات انجام شـده موجـود اسـت. پس همانند سایر تحقیقات شامل چند بخش میشود: ۱-تعیین دقیق مشکل مورد تحقیق ۲-جمع آوری و آنالیز داده ها ۳-تفسیر نتایج طبعاً نویسندگان باید علاوه ...

روایی وابسته به معیار

روایی وابسته به معیار

روایی وابسته به معیار یا روایی ملاکی عبارت است از کارآمدی یک ابزار اندازه گیری در پیش بینی رفتار یک فرد در موقعیت های خاص. این معیار زمانی مطرح می شود که ابزار اندازه گیری تفاوت میان افراد را بر ...

شاخص کاپای کوهن

شاخص کاپای کوهن

ضریب کاپا و تحلیل آماری مبتنی بر آن اندازه‌ای عددی بین ۱- تا ۱+ است، که هر چه به ۱+ نزدیکتر باشد بیانگر وجود توافق متناسب و مستقیم می‌باشد. اندازه‌های نزدیک به ۱- نشان‌دهنده وجود توافق وارون و عکس و ...

انواع متغیر

انواع متغیر

انواع متغیر در تحقیقات آماری به عنوان ویژگی یک مطالعه براساس نقش و کارکرد آن در پژوهش و روش اندازه گیری آن مشخص می شود. 

متغیر واسطه ای و تعدیلگر

متغیر واسطه ای و تعدیلگر

متغیر واسطه ای و تعدیلگر (Moderater Variable و Mediator variable) اثر یک متغیر سوم در رابطه ی بین متغیر مستقل و متغیر وابسته را مشخص می کند.

روایی محتوایی

روایی محتوایی

روایی بیانگر اعتبار ابزار پرسشنامه است. روایی محتوایی یکی از انواع تعیین روایی یا اعتبار پرسشنامه است. روایی محتوایی (Content validity)به‌طور معمول به چنین سؤالاتی پاسخ می‌دهد که آیا ابزار طراحی شده همه جوانب مهم و اصلی مفهوم مورد اندازه ...

مدیر آماری