زنجیره تامین

زنجیره تامین

واژه زنجیره تامین در اواسط دهه هفتاد  برای انتقال الکتریسیته به سمت مصرف کننده نهایی توسط بانبوری  استفاده شد. مدیریت زنجیره تامین توسط مشاوران مدیریتی در اوایل سال ۱۹۸۰ میلادی معرفی شد و در طیف گسترده­ای از علوم مورد استقبال قرار گرفت. مدیریت زنجیره تامین در ابتدا به عنوان بخش تدارکاتی واحد تولید و توزیع قابل درک بود و بعدها به بیرون سازمان و حتی مشتریان و عرضه کننده­گان تعمیم داده شد. با تمام این تفاسیر در حال حاضر مدیریت زنجیره تامین  به عنوان یک پارچه کننده تمامی فرآیندهای شغلی در زنجیره تامین ، مفهوم­ سازی می­ شود. از این رو مدل جدید مدیریت زنجیره تامین متشکل از تمامی فعالیت­های تجاری عرضه­ کننده­گان چند جانبه و مشتریان نهایی است.

مفهوم زنجیره تأمین

زنجیره تامین زنجیرهایی است مشتمل بر تمام فعالیت­های مرتبط با جریان تبدیل کالا از مرحله مواد خام با تحویل به مصرف­کننده نهایی و جریان­های اطلاعاتی مرتبط با آن. به عبارت دیگر زنجیره تامین یک سیستم یکپارچه از فرآیندهای مرتبط به هم است که این فرآیندها به منظور دستیابی به مواد و قطعات مورد نیاز، تبدیل مواد اولیه به محصول، ارزش­گذاری محصولات، توزیع محصولات به مشتریان، ساده­سازی انتقال اطلاعات بین اجزای زنجیره (مشتمل بر تامین­کنندگان، توزیع­کنندگان، واسطه­ها، خرده فروش­ها و مشتریان). هدف اصلی این زنجیره کاهش هزینه، افزایش اثربخشی و کارایی و به طور کلی افزایش سود برای تمام ذی­نفعان خود است. پس با مدیریت علمی ومنطقی بر زنجیره تامین به عنوان یکی از مولفه ­های مهم مدیریت راهبردی می­توان به مزیت رقابتی دسترسی پیدا نمود.

رمز بقای سازمان­های امروزی در درک و شناخت نیاز مشتریان و پاسخ­گویی سریع به این نیازها نهفته است، این امر از طریق بهبود در سازماندهی­زنجیره تأمین امکان­پذیر می­شود. یک زنجیره­تأمین عموما دربرگیرنده یک تولیدکننده، یک یا چند تأمین­کننده و مراکز توزیع و خرده­فروشانی است که به مشتریان متنوع پایین­دستی خدمات ارائه می­دهند. زنجیره تامین سیستمی یکپارچه است که روابط متقابل بین چند شریک در کسب و کار را برای

-انتقال مواد و قطعات بین شرکا

-تبدیل مواد و قطعات به کالای نهایی

-ایجاد ارزش افزوده در کالای نهایی

-توزیع و رساندن محصولات به مشتری و خرده­فروشان

-تسهیل تبادل اطلاعات بین شرکای مختلف، هماهنگ می­کند.

بنابراین، هدف از ایجاد زنجیره تامین افزایش اثربخشی عملیاتی، سودآوری و توانایی رقابت سازمان و شرکای زنجیره تامین می­باشد.

به عنوان یک تعریف جامع مدیریت ­زنجیره تامین ، نظارت بر مواد ، اطلاعات و جریان مالی است که در یک فرایند از تامین­ کننده به تولید ­کننده و سپس عمده­ فروش، خرده­ فروش و مصرف ­کننده حرکت می­ نماید. در تعریف دیگری که توسط لمبرت و کوپر ارائه شده است مدیریت زنجیره تامین بیانگر ادغام فرآیندهای تجاری مصرف­کنندگان نهایی از طریق عرضه­کنندگان اولیه محصولات، خدمات و اطلاعات برای مشتریان و سهام­داران است.

زنجیره تامین در همه شکل­ها و اندازه­ها وجود دارد و ممکن است بسیار پیچیده باشد. زنجیره ­تامین برای یک ماشین شامل صدها عرضه­کننده، هزاران کارگاه ساخت وکارگاه مونتاژ، انبارها، دلال­ها، فروشندگان تجاری مستقیم، عمده­فروشان، مشتریان و وظایف پشتیبانی از قبیل مهندسی­محصول، آژانس­های خرید، بانک­ها و شرکت­های نقل­و­انتقال است. به طور کلی زنجیره­تامین، زنجیره­ای است که همه فعالیت­های مرتبط با جریان­کالا وتبدیل مواد، از مرحله تهیه ماده اولیه تا مرحله تحویل کالای نهایی به مصرف­کننده را شامل می­شود. درباره جریان کالا دو جریان اطلاعات و جریان منابع­مالی و اعتبارات نیز حضور دارد.

مدیریت زنجیره تأمین تمامی فعالیت­های زنجیره تأمین را با هم هماهنگ می­کند. واژه مدیریت زنجیره تأمین اولین بار توسط دو محقق به نام های اولیور و وبر به کار رفت و سپس به طورگسترده در دهه ۱۹۹۰ استفاده شد. پیش­تر از واژه لجستیک و مدیریت عملیات به جای آن استفاده می­شد. از نظر اولیور و وبر زنجیره تأمین در­برگیرنده لجستیک و مسأله مطرح در سطح مدیریت ارشد سازمان می­باشد. انجمن حرفه­ای مدیریت زنجیره تأمین، این­گونه بیان می­نماید: مدیریت­زنجیره تأمین شامل برنامه­ریزی و مدیریت کلیه فعالیت­های منبع­یابی و تدارکات، تبدیل کالاها از مرحله ماده­خام (استخراج) تا تحویل به مصرف­کننده­ نهایی، فعالیت­های لجستیک و کلیه فعالیت­های هماهنگی و همکاری میان تأمین­کنندگان، واسطه­ ها، خرده ­فروشان و مشتریان است.

برخی تعاریف دیگر مدیریت زنجیره تأمین عبارتند از: مدیریت زنجیره تأمین بر یکپارچه­سازی فعالیت­های زنجیره تأمین و نیز جریان­های اطلاعاتی مرتبط با آن­ها از طریق بهبود روابط زنجیره برای دست­یابی به مزیت رقابتی مشتمل می­شود. بنابراین مدیریت زنجیره تأمین عبارت است از فرایند یکپارچه سازی فعالیت­های زنجیره تأمین و نیز جریان­های اطلاعاتی مرتبط با آن، از طریق بهبود و هماهنگ­سازی فعالیت­ها در زنجیره تأمین تولید و عرضه محصول. تعریف دیگری که از مدیریت زنجیره تأمین ارائه شده به این صورت است: هماهنگی فعالیت­های تولید، موجودی کالا، موقعیت­یابی و حمل و نقل میان فعالان زنجیره تأمین با هدف دست­یابی به کارایی بیشتر و برآورده کردن انتظارات مشتریان.

مدیریت زنجیره تامین شامل برنامه­ریزی یکپارچه و اجرای فرآیندهای مختلف است. این زنجیره شامل:

-جریان مواد

-جریان اطلاعات

-و جریان سرمایه مالی است.

مدیریت جریان کالاها، خدمات و اطلاعات مربوط به ذخیره و انتقال مواد خام، ساخت محصولات و همچنین کالاهای تکمیل شده از یک نقطه به مقصد، به عنوان مدیریت زنجیره تامین نامیده می­شود. یک زنجیره عرضه در SCM شبکه­ای از اشخاص، سازمان­ها، کسب و کارها، منابع و همچنین فناوری­هایی است که در تولید محصول یا خدمات تلفیق می­شوند. هر زنجیره عرضه در ابتدا تحویل مواد خام از یک تامین­کننده به یک تولید کننده و در نهایت با ارائه محصول نهایی به مصرف کننده پایان می­یابد.

پیاده­سازی مناسب مدیریت زنجیره تامین می­تواند منافعی مانند:

-افزایش فروش و درآمد

-کاهش تقلب

-هزینه­ های سربار

-همچنین افزایش کیفیت را داشته باشد

علاوه بر این، منجر به سرعت بخشیدن به تولید و توزیع خواهد شد. در حالی که همه این­ها ساده به نظر می­رسد، عملا حفظ زنجیره تامین یک کار خسته کننده حتی برای کسب و کارهای کوچک است. اتصال یکپارچه از عناصر مختلف در زنجیره تامین به تدریج هنگامی که یک کسب و کار رشد می­کند، بعضا بی­ثمرتر می­شود به منظور حل این ناکارآمدی و صرفه­جویی در پول شرکت، فناوری­های مختلف مانندAI و … برای SCM اعمال می­شود. در میان این­ها، بلاکچین روش جدیدی برای تغییر کلی بازی است.

به منظور به کارگیری فناوری­های مختلف در مدیریت زنجیره تأمین باید شناخت کافی از مشکلات این زنجیره داشت. برخی از مشکلات عمده عبارت­اند از:

تنظیم شبکه توزیع

یکی از تصمیمات استراتژیک در زنجیره تأمین طراحی شبکه توزیع در زنجیره است که تأثیر فراوانی بر هزینه­ها و همچنین سطح رضایتمندی مشتریان دارد. طراحی شبکه توزیع شامل تعیین تعداد و موقعیت تسهیلات و همچنین چگونگی تخصیص مشتریان در شبکه و تعیین میزان حمل کالاهای مختلف از مبادی گوناگون به مقاصد متفاوت در شبکه توزیع به گونه­ای است که تقاضای تمامی مشتریان با کمترین هزینه و با توجه به محدودیت­های موجود، برآورده گردد.

استراتژی توزیع

شامل مسائلی پیرامون کنترل عامل متمرکز، غیرمتمرکز و عامل مشترک، طرح تحویل که شامل حمل­ونقل مستقیم، حمل­ونقل نقطه­ای، تحویل مستقیم به انبار، حلقه بسته حمل­ونقل و شکل حمل­ونقل است.

گردش اطلاعات

ترکیب همه فرآیندها از طریق زنجیره تأمین به منظور تسهیم اطلاعات با ارزش که شامل پیش­بینی­ها، موجودی، حمل­ونقل و همکاری بالقوه است.

مدیریت موجودی

کنترل موجودی کالا و مواد اولیه در انبار دغدغه همیشگی مدیران است؛ چراکه انبار به عنوان واسطه بخش­های مختلفی چون تدارکات، تولید و فروش نقش مؤثری در ادامه فعالیت و پویایی مؤسسات بازی می­کند و از سویی دیگر بخش عظیمی از دارایی موسسه (موجودی کالا و محصولات) در آن ذخیره می­شود.

جریان نقدینگی

تشریح شیوه ­هایی برای تبادل وجوه در سرتاسر موجودیت زنجیره تأمین و همچنین تهیه و تنظیم شرایط پرداخت. حل این مشکلات با مدل­های موجود در زمان معقول تقریبا قابل حل نیست.

عملیات مدیریت زنجیره تأمین

زنجیره تأمین شامل همه فعالیت­های مرتبط با جریان و انتقال کالاها از مرحله مواد خام تا تحویل محصول به مصرف­کننده نهای است. مجموعه­ای از فعالیت­های انجام شده توسط یک سازمان برای ارتقاء مدیریت اثربخش زنجیره تأمین سازمان را عملیات زنجیره تأمین گویند. مدیریت زنجیره تأمین را یک ساختار چندبعدی بالادست و پایین دست از زنجیره تأمین است.

طراحی موثر زنجیره­تامین مستلزم ایجاد مد­ل­های تحلیلی و به­کارگیری ابزارهای طراحی قوی می­باشد. کارهای قبلی که در این زمینه انجام شده بیشتر مبتنی بر اصول تحقیق در عملیات بوده و در آن­ها جنبه­های ساخت و تولیدی در نظر گرفته نشده است. اما اخیرا محققان دریافته­اند که تلاش برای تصمیم­گیری در طراحی زنجیره تامین باید از محصولی که قرار است ساخته شو د، به خصوص ویژگی­ها و چرخه عمر محصول آغاز گردد. به علاوه فرایندهای تصمیم­گیری باید توسط مجموعه جامعی از معیارهای عملکردی هدایت شود.

عملیات مدیریت زنجیره تأمین به عنوان مجموعه ای از فعالیت های انجام شده برای ترویج مدیریت مؤثر زنجیره تأمین تعریف می کنند. دانلان جدیدترین توصیف سیر تکاملی عملیات مدیریت زنجیره تأمین را شامل همکاری با تأمین کنندگان، برون سپاری، فشرده سازی مدت چرخه، جریان مداوم فرایند و به اشتراک گذاری فناوری اطلاعات تعریف می کند.

اهمیت زنجیره تامین آن­قدر زیاد بوده که بسیاری از پزشکان و عالمان برجسته و فعال در اکثر پژوهش­های خود بر این موضوع متمرکز بوده ­اند.  در مطالعات خود با نظرسنجی­های مختلف به این نتیجه رسیده­اند که کارایی ارتباط مستقیم بر عملیات سرویس­ دهی به مشتریان و منافع آن­ها خواهد داشت.  مثلا عملکرد مواد زائد پایدار از طریق سیاست، قوانین و عوامل مؤثر بر زنجیره تامین و ادغام و مشارکت و یکپارچگی آن به دست می­آید.

اختلال در زنجیره تامین

اختلال­ها گروهی از انواع ریسک هستند که به صورت غیر قابل پیش­بینی جریان مواد را در زنجیره تامین مختل می­کنند و غالبا ناشی از خطرات طبیعی، بی­ثباتی اجتماعی و سیاسی­، آشفتگی قانونی، شکست­های اقتصادی و حملات تروریستی هستند. در بسیاری از نواحی جهان­، خطرات­طبیعی مثل حادثه سونامی، خشکسالی، زمین لرزه، طوفان و سیل در حالت کلی تهدیدات ثابتی برای زنجیره­های تامین هستند. نتایج منفی این حوادث بر زنجیره تامین بسیار روشن و واضح است زیرا تسهیلات تولیدی و حمل و نقل به شدت در برابر این بلایا آسیب پذیر هستند.

به دلیل ریشه ­ها و منابع رخداد، اختلال­ها حوادثی غیر قابل پیش­ بینی یا تا حدودی قابل پیش­بینی هستند؛ این حوادث غالبأ احتمال رخداد پایین و پیامدهای سنگینی دارند. با توجه به پایین بودن احتمال رخداد، نمونه­های مشابه پیشین بسیار کم است و به همین دلیل داده­های تاریخی کافی در مورد این حوادث وجود ندارند تا بتوان تخمینی از رفتار  احتمالی آن­ها داشت؛ لذا برای احتمال رخداد این حوادث تابع توزیع خاصی وجود ندارد.

با وجود تاثیرات فراگیری که اختلال بر موجودیت­های زنجیره تامین دارد، این موضوع در زنجیره تامین، پیشینه تحقیقاتی غنی ندارد، که از یک سو به دلیل جوان بودن موضوع مورد بحث و از سوی دیگر فقدان روش­های علمی مطالعه این حوادث است که عموم مستندات منتشر شده را گزارش حادثه و یا پیشنهادهای تئوریک محدود نموده است.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مدیر آماری