سوگیری پژوهش

سوگیری پژوهش

سوگیری پژوهش

سوگیری پژوهش (Research bias)، از هر گونه انحراف از حقیقت ناشی می شود و باعث نتایج مخدوش و نتیجه گیری اشتباه می شود. سوگیری می تواند در هر مرحله از تحقیق کیفی یا کمی رخ دهد، از جمله در طول جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل داده ها، تفسیر، یا انتشار. سوگیری تحقیق می تواند هم در تحقیقات کیفی و هم در تحقیقات کمی رخ دهد.

درک سوگیری پژوهش به چند دلیل مهم است.
سوگیری در همه تحقیقات، در طرح های تحقیقاتی وجود دارد و حذف آن دشوار است.
سوگیری می تواند در هر مرحله از فرآیند تحقیق رخ دهد.
سوگیری بر اعتبار و قابلیت اطمینان یافته های شما تأثیر می گذارد و منجر به تفسیر نادرست داده ها می شود.
انجام یک مطالعه بدون درجاتی از سوگیری تحقیقاتی تقریبا غیرممکن است. برای شما بسیار مهم است که از انواع بالقوه سوگیری آگاه باشید، بنابراین می توانید آنها را به حداقل برسانید.

مثال سوگیری پژوهش

فرض کنید در حال تحقیق در مورد اینکه آیا یک برنامه کاهش وزن خاص برای افراد مبتلا به دیابت موفق است یا خیر. اگر صرفاً روی این موضوع تمرکز کنید که آیا شرکت کنندگان برنامه را کامل می کنند یا خیر، ممکن است تحقیق خود را جانبدارانه کنید.
به عنوان مثال، اگر شرکت کنندگان شروع به ترک تحصیل کنند، احتمالاً میزان موفقیت برنامه تحت تأثیر قرار می گیرد. شرکت‌کنندگانی که به دلیل کاهش وزن ناامید می‌شوند، ممکن است ترک تحصیل کنند، در حالی که آنهایی که موفق به کاهش وزن می‌شوند، احتمال بیشتری دارد که ادامه دهند. این به نوبه خود ممکن است یافته ها را به سمت نتایج مطلوب تر سوگیری کند.

در نظر گرفتن تفاوت‌های بین افرادی که در یک مطالعه باقی می‌مانند و کسانی که کنار می‌روند برای جلوگیری از تعصب مهم است.

سوگیری پژوهش در  اطلاعات

سوگیری اطلاعات، یکی از سوگیری پژوهش است که به آن سوگیری اندازه گیری نیز می گویند، زمانی به وجود می آید که متغیرهای کلیدی مطالعه به طور نادرست اندازه گیری یا طبقه بندی شوند. سوگیری اطلاعات در مرحله جمع‌آوری داده‌ها رخ می‌دهد و در مطالعات تحقیقاتی که شامل خودگزارش‌دهی و جمع‌آوری داده‌های گذشته‌نگر است، رایج است. همچنین می‌تواند ناشی از تکنیک‌های ضعیف مصاحبه یا سطوح مختلف یادآوری شرکت‌کنندگان باشد.
انواع اصلی سوگیری اطلاعاتی عبارتند از:
سوگیری یادآوری
سوگیری ناظر
سوگیری عملکرد
رگرسیون به میانگین (RTM)

سوگیری پژوهش در یادآوری

سوگیری یادآوری نوعی سوگیری اطلاعاتی است. زمانی اتفاق می‌افتد که از پاسخ‌دهندگان خواسته می‌شود رویدادهای گذشته را به خاطر بیاورند و در مطالعاتی که شامل گزارش‌دهی شخصی است، رایج است.

به عنوان یک قاعده کلی، رویدادهای نادر (مانند خرید خانه یا ماشین) برای مدت طولانی تری نسبت به رویدادهای معمول (مانند استفاده روزانه از وسایل حمل و نقل عمومی) به یاد ماندنی خواهند بود. شما می توانید با اجرای یک نظرسنجی آزمایشی و آزمایش دقیق دوره های یادآوری، سوگیری یادآوری را کاهش دهید. در صورت امکان، دوره‌های کوتاه‌تر و طولانی‌تر را آزمایش کنید و تفاوت‌های یادآوری را بررسی کنید.

سوگیری مشاهده گر

سوگیری مشاهده گر تمایل شرکت کنندگان در تحقیق است تا آنچه را که انتظار دارند یا می خواهند ببینند، به جای آنچه در واقع رخ می دهد، ببینند. سوگیری مشاهده‌گر می‌تواند نتایج در مطالعات مشاهده‌ای و تجربی را تحت تأثیر قرار دهد، جایی که قضاوت ذهنی (مانند ارزیابی تصویر پزشکی) یا اندازه‌گیری (مانند گرد کردن فشار خون بالا یا پایین) بخشی از فرآیند جمع‌آوری داده‌ها است.

سوگیری مشاهده گر منجر به بیش از حد یا دست کم گرفتن ارزش های واقعی می شود که به نوبه خود اعتبار یافته های شما را به خطر می اندازد. شما می توانید با استفاده از روش های تحقیق دوسوکور و تک کور سوگیری ناظر را کاهش دهید.

سوگیری پژوهش در عملکرد

سوگیری عملکرد  یکی از سوگیری پژوهش است که مراقبت نابرابر بین گروه های مطالعه است. سوگیری عملکرد عمدتاً در آزمایش‌های تحقیقاتی پزشکی رخ می‌دهد، در صورتی که شرکت‌کنندگان قبل از شروع مداخله، درمان یا آزمایش دارویی برنامه‌ریزی‌شده را داشته باشند.
مطالعات در مورد تغذیه، نتایج ورزش یا مداخلات جراحی بسیار مستعد این نوع سوگیری هستند. می‌توان با استفاده از کور کردن، که مانع از آگاهی شرکت‌کنندگان و/یا محققان در گروه‌های کنترل یا درمان می‌شود، آن را به حداقل رساند. اگر کور کردن امکان پذیر نباشد، استفاده از نتایج عینی (مانند داده های بستری در بیمارستان) بهترین رویکرد است.
هنگامی که افراد یک مطالعه تجربی رفتار خود را تغییر می دهند یا بهبود می بخشند، زیرا از مطالعه آنها آگاه هستند، به این اثر هاثورن (یا اثر مشاهده گر) می گویند. به طور مشابه، اثر جان هنری زمانی رخ می دهد که اعضای گروه کنترل از مقایسه با گروه آزمایش آگاه باشند. این باعث می شود که آنها رفتار خود را در تلاش برای جبران ضرر درک شده خود تغییر دهند.

سوگیری پژوهش  در تحلیل: رگرسیون به میانگین (RTM)

رگرسیون به میانگین (RTM) یک پدیده آماری است که به این واقعیت اشاره دارد که متغیری که در اولین اندازه‌گیری مقدار شدیدی را نشان می‌دهد، در اندازه‌گیری دوم به مرکز توزیع خود نزدیک‌تر است. این نوع سوگیری پژوهش براساس محاسبات ایجاد می شود.
تحقیقات پزشکی به ویژه به RTM حساس است. در اینجا، مداخلاتی که با هدف گروه یا مشخصه‌ای بسیار متفاوت از میانگین است (مثلاً افراد مبتلا به فشار خون بالا) به دلیل بازگشت به میانگین موفق به نظر می‌رسد. این می تواند محققان را به تفسیر نادرست نتایج سوق دهد و یک مداخله خاص را به عنوان علتی توصیف کنند، زمانی که تغییر در گروه های افراطی به هر حال رخ می داد.

سوگیری مصاحبه گر

سوگیری مصاحبه گر به عنوان یکی از مهم ترین سوگیری پژوهش، از شخصی که مطالعه تحقیقاتی را انجام می دهد نشات می گیرد. این می تواند ناشی از نحوه پرسیدن سؤالات یا واکنش آنها به پاسخ ها باشد، اما همچنین از هر جنبه ای از هویت آنها، مانند جنسیت، قومیت، طبقه اجتماعی یا جذابیت آنها ناشی شود.
تعصب مصاحبه‌گر پاسخ‌ها را تحریف می‌کند، به‌ویژه زمانی که ویژگی‌ها به نحوی با موضوع تحقیق مرتبط باشند. سوگیری مصاحبه‌گر به عنوان سوگیری پژوهش همچنین می‌تواند بر توانایی مصاحبه‌گر برای برقراری ارتباط با مصاحبه‌شوندگان تأثیر بگذارد و باعث شود که آنها احساس راحتی کمتری در ارائه نظرات صادقانه خود در مورد موضوعات حساس یا شخصی داشته باشند.

سوگیری انتشارات

سوگیری انتشار به عنوان یکی از انواع سوگیری پژوهش زمانی اتفاق می افتد که تصمیم برای انتشار یافته های تحقیق بر اساس ماهیت آنها یا جهت گیری نتایج آنها باشد. مطالعاتی که نتایجی را گزارش می‌کنند که به‌عنوان مثبت، از نظر آماری معنی‌دار، یا به نفع فرضیه‌های مطالعه تلقی می‌شوند، احتمالاً به دلیل سوگیری انتشار منتشر می‌شوند.
سوگیری انتشار مربوط به لایروبی داده ها (که هک p نیز نامیده می شود)، که در آن تست های آماری روی مجموعه ای از داده ها تا زمانی که اتفاقی از نظر آماری مهم رخ دهد اجرا می شود. از آنجایی که مجلات دانشگاهی تمایل به انتشار نتایج آماری معنی دار دارند، این امر می تواند محققان را تحت فشار قرار دهد تا فقط نتایج آماری معنی دار را ارائه دهند. هک P همچنین می تواند شامل حذف شرکت کنندگان یا توقف جمع آوری داده ها پس از رسیدن به مقدار p 0.05 باشد. با این حال، این منجر به نتایج مثبت کاذب و نمایش بیش از حد نتایج مثبت در ادبیات دانشگاهی منتشر شده می شود.

سوگیری محقق

سوگیری محقق یکی از سوگیری پژوهش است که زمانی رخ می دهد که باورها یا انتظارات محقق بر طراحی تحقیق یا فرآیند جمع آوری داده ها تأثیر بگذارد. سوگیری محقق می‌تواند عمدی (مانند ادعای اینکه مداخله مؤثر بوده است) یا ناخودآگاه (مانند اجازه دادن به احساسات شخصی، کلیشه‌ها یا فرضیات بر سؤالات تحقیق).
شکل ناخودآگاه سوگیری محقق با اثر پیگمالیون (یا اثر روزنتال) همراه است، جایی که انتظارات بالای محقق (به عنوان مثال، موفقیت بیمارانی که به یک گروه درمانی اختصاص داده شده اند) منجر به عملکرد بهتر و نتایج بهتر می شود.

سوگیری پاسخگویی

سوگیری پاسخ یک اصطلاح کلی در سوگیری پژوهش است که برای توصیف تعدادی از موقعیت‌های مختلف استفاده می‌شود که در آن پاسخ‌دهندگان تمایل به ارائه پاسخ‌های نادرست یا نادرست به سؤالات خود گزارش دهی دارند، مانند سؤالاتی که در نظرسنجی‌ها یا مصاحبه‌های ساختاریافته پرسیده می‌شوند.
این  سوگیری پژوهش به این دلیل اتفاق می‌افتد که وقتی از افراد سؤالی پرسیده می‌شود (مثلاً در طول مصاحبه)، آنها منابع اطلاعاتی متعددی را برای ایجاد پاسخ‌های خود ادغام می‌کنند. به همین دلیل، هر جنبه ای از یک مطالعه تحقیقاتی ممکن است به طور بالقوه باعث سوگیری پاسخ دهنده شود. مثال‌ها عبارت‌اند از عبارت‌بندی سؤالات در نظرسنجی‌ها، نحوه درک شرکت‌کنندگان از محقق، یا تمایل شرکت‌کننده به رضایت محقق و ارائه پاسخ‌های اجتماعی مطلوب.
سوگیری پاسخ در تحقیقات پزشکی تجربی نیز رخ می دهد. هنگامی که نتایج بر اساس گزارش های بیماران باشد، یک اثر دارونما می تواند رخ دهد. در اینجا، بیماران علیرغم دریافت دارونما و نه درمان دارویی فعال، بهبودی را گزارش می‌کنند.

منبع

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مدیر آماری