روش MOORA مخفف (Multi-Objective Optimization on the basis of Ratio Analysis) برای انتخاب بهترین گزینه براساس تعدادی معیار استفاده می شود. روش مورا، که توسط (Brauers (2004 معرفی شد، روش بهینه سازی چندهدفه است که با موفقیت می تواند برای حل مسائل تصمیم گیری پیچیده استفاده شود. روش مورا با یک ماتریس تصمیم گیری شروع می کند که عملکرد گزینه های مختلف را با توجه به شاخص های مختلف (اهداف) نشان می دهد.
در مدل های تصمیم گیری چند معیاره (MCDM) یا هدف وزن دهی به معیار است یا هدف رتبه بندی گزینه است. روش مورا از نوع رتبه بندی گزینه ها است. این روش ارزیابی ماتریس گزینه ها براساس معیارها مبتنی بر نسبت های مختلف است.
اولین گام در روش مورا تشکیل ماتریس تصمیم روش مورا شامل ماتریس معیار-گزینه است. سلولهای ماتریس امتیاز هر گزینهها نسبت به آن معیار میباشد. هر درایه ماتریس تصمیم را با xij نشان میدهند.
نوع معیارها و وزن معیارها مشخص می شوند. منظور از نوع معیار یعنی مشخص شود که معیار جنبه مثبت دارد یا منفی. معیارهای مثبت معیارهایی هستند که هرچقدر افزایش یابند برای سیستم بهتر هستند مانند رضایت. معیارهای منفی معیارهایی هستند که هر چقدر کاهش یابند برای سیستم بهتر هستند مانند ریسک.
برای نرمال سازی در روش مورا از روش نرمال سازی برداری استفاده میشود.
وزن معیارها نیز باید با استفاده از روشهای دیگر از سایر روش های وزن دهی مانند آنتروپی شانون محاسبه شود و به عنوان ورودی به این تکنیک داده شود.
در این قسمت باید گزینه ها را بر اساس رویکرد سیستم نسبت رتبه بندی نمود. در این روش بعد از نرمال کردن داده ها باید مجموع معیارهای مثبت را از مجموع معیارهای منفی کم کرد. حاصل بیشتر نشان از برتری گزینه می دهد.
در نهایت باید گزینه ها را بر اساس رویکرد نقطه مرجع رتبه بندی کرد. در این رویکرد نیز هر معیار از مقدار ایده آلش کم می شود. در آخر ماکزیمم مقدارانتخاب می شود گزینه بهینه گزینه ای است که دارای کمترین مقدار باشد.
Brauers WKM, Balezentis A, Balezentis T (2011) MULTIMOORA for the EU member states updated with fuzzy number theory. Technol Econ Dev Eco 17(2):259–۲۹۰
Brauers WKM, Zavadskas EK (2006) The MOORA method and its application to privatization in a transition economy. Control Cybern 35(2):445–۴۶۹
برای آموزش روش MOORA بر روی لینک زیر کلیک نمایید.