چابکی سازمانی

چابکی سازمانی

ریشۀ واژه چابکی سازمانی، تولید چابک  است که برای واکنش نسبت به تغییرات محیط کسب و کار و بهره­برداری از آن تغییرات (به عنوان فرصت­ها) معرفی گردیده است. در چنین محیطی، هر سازمان باید توان تولید همزمان محصولات متفاوت و با طول عمر کوتاه، طراحی مجدد محصولات، تغییر روش­های تولید، و توان واکنش کارآمد به تغییرات را داشته باشد. در صورت داشتن چنین توانمندی­هایی، به آن بنگاه تولیدی، سازمان چابک اطلاق خواهد شد.

تعریف چابکی سازمانی

تعاریف رایج پذیرفته شده، چابکی را توانایی سازمان­ها برای پاسخ سریع و به­طور موثر به تغییرات در تقاضای بازار، با هدف یافتن نیازمندی­های مشتری، برحسب قیمت، خصوصیات، کیفیت، کمیت و تحویل، مربوط می­دانند. بنگاه­های چابک به بازارهای متغیر با سرعت و به­طور موثر واکنش نشان می­دهند. علاوه بر این، چابکی قابلیت­های سازمان را برای تولید و تحویل محصولات جدید با هزینه بهره­ور، تحت تاثیر قرار می­دهد. کاهش هزینه­ های تولید، افزایش رضایت مشتری، از بین بردن فعالیت­های فاقد ارزش افزوده و افزایش رقابت، از جمله مزایایی است که می­تواند از طریق استراتژی چابکی بدست بیاید.

چابکی و توانایی پاسخگویی سریع به محیط خارجی به یک ضرورت تبدیل شده است که چابکی در قرن بیست و یکم دیگر یک موضوع انتخابی برای سازمان­های تجاری نیست. سازمان­های موفق را از سازمان­هایی که دست و پا می­زنند متمایز می­کند. این با نیروهای فشار بازار که در آن شیوه­های تجاری موفق در سطح جهانی تقلید می­شود، ترکیب می­شود. این تغییرات ثابت، مستلزم پاسخگویی و سازگاری سریع است. با این حال، نیاز ذاتی به رشد و تبدیل شدن به یک رقیب در صنایع مربوطه، توانایی سازمان‌ها را برای انعطاف‌پذیری و واکنش سریع به تغییرات بازار مختل می‌کند. اندازه خالص و قدرت بازار اغلب توانایی تشخیص و واکنش سریع به تغییراتی را که در غیر این صورت می‌توانستند رقابت را بهبود بخشد، کور و مانع می‌شوند. هیچ فرمول اساسی برای توسعه یک شرکت چابک وجود ندارد. یک شرکت می­تواند به طور فزاینده­ای چابک شود، اما هرگز به طور مشخص چابک نیست.

چابکی یک فرآیند مداوم است، بسیار شبیه به بهبود مستمر. چابکی سازمانی بیش از آن که به یک موضوع تبدیل شود. چابکی معیاری برای پاسخگویی است. پاسخ‌های پیش‌بینی‌شده به یک محرک خارجی، نشان‌دهنده انعطاف‌پذیری کلی سازمان است. پاسخ‌ها و تصمیم‌هایی که یک سازمان در رابطه با محرک‌های محیطی می‌گیرد، معیاری برای انطباق پذیری سازمان است. این دو پاسخ (به طور مؤثر برنامه ریزی شده یا برنامه ریزی نشده)، ویژگی­های اولیه چابکی هستند که باید دائماً توسط یک سازمان اعمال شوند. تجزیه چابکی به ویژگی‌های تعریفی بیشتر شامل حس، پیش‌بینی، هوشیاری کارآفرینانه و فعال بودن سازمان است.

چابکی یک شرکت توانایی و قابلیت انجام عملیات سودآور در محیط رقابتی سرشار از فرصت­های مستمر، غیرقابل پیش­بینی و متغیر است.

دیدگاه های چابکی سازمانی

۱-دیدگاه و چارچوب پروژه NGM

هدف از پروژه نسل آینده تولید (NGM) (Next Generation Manufacturing)، که در سال ۱۹۹۵ آغاز به کار کرد، تهیه دستورالعملی برای شرکت­های تولیدی ایالات متحده به منظور واکنش سریع به تغییرات فناوری و افزایش رقابت­پذیری جهانی بود. به علاوه، نیت و مقصود دست اندرکاران این پروژه، تعیین اقدامات لازم برای شرکت­ها و سازمان ها در جهت رفع این چالش­ها بود. فرایند NGM را می­توان راهی برای تدوین یک راهبرد جدید برای شرکت­های تولیدی (با ترکیب تئوری­های رقابتی مایکل پورتر و بر اساس تئوری منبع­گرا که متمرکز بر شایستگی­های محوری بود) دانست.

۲-دیدگاه گلدمن وهمکاران

به زعم گلدمنو همکاران (۱۹۹۳) چابکی به معنای استفاده ترکیبی از فناوری­ها و رویه­های پیشرفته و شناخته شده تولیدی است. به عبارتی، چابکی با تولید ناب، مدیریت کیفیت جامع، برنامه­ریزی نیازمندی­های مواد، مهندسی مجدد فرایندها، و توانمندسازی کارکنان سازگاری و انطباق دوسویه­ای دارد. آن­ها معتقدند تولید چابک دامنه­ی کاملی از فناوری­های تولید منعطف را با درس­های آموخته شده از رویکردهای مدیریت کیفیت جامع، تولید بهنگام، و تولید ناب همسو و هم ردیف می­کند.

گلدمن (۱۹۹۴) چابکی را در سه واژه­ی واکنش استراتژیک، تغییرات فراگیر و سیستم برجسته و غالب خلاصه می­کند. وی بر این باور است که چابکی یک واکنش فراگیر و کامل به تغییرات بنیادینی است که در سیستم یا نظام حاکم بر رقابت کسب و کاری در اقتصادهای طراز اول روی می­دهد.

۳-دیدگاه ریک داو

یکی از بنیانگذاران و صاحب­نظران مهم نهضت چابکی، و کسی که در نشست مؤسسه یاکوکا در دانشگاه لی­های نیز حضور داشت، پروفسور ریک­داو، نویسنده کتاب زبان، ساختار و فرهنگ مؤسسه چابک: پاسخ­گویی است. داو را می­توان همراه با استیون گلدمن نایجل و پریس، به عنوان از جمله متولیان و برجستگان نهضت چابکی قلمداد کرد ( امیرنژاد و اژدری، ۱۳۹۶).

داو (۱۹۹۹) چابکی را توانایی مدیریت و به کارگیری مؤثر دانش می­داند. به زعم او، واژه چابکی اغلب درباره گربه­ها بکار می­رود و زمانی که این گربه از لحاظ فیزیکی حرکت سریعی داشته و از لحاظ ذهنی جای مناسبی را برای پناه انتخاب می­کند، حیوان چابک نامیده می شود. وضعیت سازمان های عصر حاضر را می­توان تا حدودی به وضعیت این حیوان شبیه کرد.

۴-دیدگاه شریفی و ژانگ

شریفی و ژانگ (۱۹۹۹) چابکی را این گونه تعریف می­کنند: توانایی فائق آمدن بر چالش­های غیرمنتظره برای مقابله با تهدیدات بی­سابقه­ی محیط کاری، و کسب مزیت و سود از تغییرات به عنوان فرصت ها. شریفی و ژانگ بر مبنای مرور ادبیات، نظرسنجی آزمایشی و چندین مصاحبه با مدیران صنعتی، یک ساختار اولیه و مدل مفهومی از چابکی تهیه و تنظیم کردند.

۵-دیدگاه آمبروس و موریلا

آمبروس و موریلا (۲۰۰۴) در یک کار پژوهشی، طراحی سازمان چابک را کمک به موازنه­ی میان نظم و تغییر در محیط کسب و کار می­دانند، زیرا این سازمان به مدیران و مقامات سازمانی اجازه می­دهد تا گزینه ­های انتخاب بیشتری داشته، بهتر به تقاضاهای متغیر واکنش نشان داده، خدمات جدیدی را عرضه کرده، انتظارات مشتریان را مرتفع ساخته و نوعی مزیت رقابتی را برای سازمان به ارمغان بیاورند.

۶-دیدگاه لائو و زئین

ارزیابی چابکی یک مؤسسه، لائو هفت عامل چابکی سازمانی را به کار گرفت غنی­سازی مشتریان، پاسخگویی، ساختار پویا، کار تیمی و مشارکت، سازماندهی برای ایجاد مزیت رقابتی، اهرم­سازی رابطه و تأثیر افراد و اطلاعات، و محتوای اطلاعاتی محصول.

زنین و دیگران (۲۰۰۴) بر اساس عوامل بالا، چارچوبی چهار عامله را با توجه به مدل گلدمن و همکاران در مورد ارزیابی چابکی سازمان ها، متشکل از غنی­سازی مشتریان، سازماندهی برای ایجاد مزیت رقابتی، همراستایی افراد و اطلاعات، و پاسخ­گویی ارائه نمودند.

۷-دیدگاه تورنگ لین و همکاران

هدف یک سازمان چابک، عبارت است از تأمین نیازهای مشتریان و کارکنان. چنین سازمانی اساساً مجموعه­ای از قابلیت­ها را برای انجام واکنش­هایی متناسب با تغییرات محیط کسب و کار در اختیار دارد.

تورنگ لین و همکاران (۲۰۰۵) بر مبنای مرور ادبیات جامع، یک مدل مفهومی برای سازمان چابک ارائه کرده­اند. در این مدل، مهم­ترین عامل محرک چابکی، تغییر است و می­توان این تغییر را عمدتاً در نیازهای مشتری، ملاک­های رقابتی، بازار، فناوری و مؤلفه­ های اجتماعی مشاهده کرد. از طرفی، سازمان چابک برای مقابله و رویارویی با این تغییرات، به مجموعه­ ای از قابلیت­ها نیاز دارد که انعطاف­پذیری، شایستگی، پاسخگویی و سرعت از آن جمله ­اند.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مدیر آماری