بازاریابی الکترونیکی به عنوان یک جز تبلیغات بازاریابی، وسیله ای برای افزایش سطح آگاهی از برند، افزایش فروش، افزایش وفاداری مشتری و ایجاد دارایی های ناملموس مانند ارزش ویژه برند مورد استفاده قرار می گیرد. در اینجا ابعاد مورد بررسی: سرگرمی، تعامل، به روز بودن، سفارشی بودن و بازاریابی شفاهی(زبانی) می باشد.
اداره ارتباط متقابل مشتری در یک محیط پیشرفته رسانه ای به منظور کسب سود برای شخص یا سازمان مربوطه بازاریابی الکترونیکی یک عملکرد مجزا که منحصرا با فروش محصولات و خدمات ارتباط دارد نبوده بلکه فرایندی مدیریتی است برای اداره نمودن ارتباط ایجاد شده میان سازمان و مشتری. عملکرد بازاریابی الکترونیک را می توان در سه بخش معرفی و دسته بندی نمود:
۱-یکپارچگی: بازاریابی الکترونیک تمامی مراحل فروش توسط شرکت و همچمین فروش از طریق نمایندگی های شرکت را بصورت یک فرآیند یکپارچه در برمی گیرد.
۲-میانجی گیری: بازاریابی الکترونیک میزان نیاز و خواسته مشتریان شرکت را با میزان تولید وظرفیت ارائه خدمات توسط شرکت کنترل می کند.
۳-واسطه گری: بازاریابی الکترونیک میان بخش های مختلف شرکت از جمله میان بخش های مالی و سرمایه گذاران خارجی نقش واسطه را ایفا می کند.
چرخه بازاریابی الکترونیکی شامل جهار مرحله اصلی می باشد:
در این مرحله سازمان می بایست نیازها و خواسته های مشتریان را تعیین نماید. سازمان جهت تولید محصولات و یا ارائه خدمات خود نیازمند تجزیه و تحلیل نیازهای مشتریان می باشد و این عمل از طریق تفکیک مشتریان صور خواهد گرفت. زمانی که محصول (یا خدمت) مطابق سلیقه و خواسته مشتری طراحی شد مرحله ارتباط آغاز می شود. برای شرکت ضروری است در مورد ارائه کالای مورد نظر به مشتری با او مکاتبه نماید. مرحله ارتباط دارای چهار زیرمجموعه می باشد که مخفف آن کلمه AIDAمی باشد: ۱-توجه، ۲-اطلاعات، ۳-خواست و علاقه، ۴-عملکرد که در حال حاضر رضایت و تکرار خرید به عنوان عامل پنجم اضافه شده است.
ارتباط متقابل میان مشتری در طول مرحله ارتباط باید بسیار نزدیک و صمیمی باشد. سازمان باید در ابتدا نظرات مشتری را در رابطه با محصولات و خدمات جدیدی که ارائه نموده است چلب نماید. تبلیغ از طریق بنر وسیله ای مناسب برای جذب مشتریان می باشد. برای موفقیت در این روش باید بنرهای طراحی شده قدرت جلب نظر مشتری را داشته باشند. پس از این مرحله، سازمان باید اطلاعات مورد نیاز را در اختیار مشتری قرار دهد تا او نظرات خود را در مورد محصولات و خدمات ارائه شده مطرح نماید. مشتری باید قدرت انتخاب اطلاعات مورد نیاز خود را از میان عنوان های مختلف داشته باشد.
مرحله تحویل کالا(خدمات) نیز اهمیت بسزایی در فرایند بازاریابی الکترونیکی دارد. مکانیزم مطمئن برای پرداخت پول توسط خریدار و همچنین تحویل بموقع سفارش به مشتری). پس از فروش محصول (یاخدمات) نباید فعالیت های بازاریابی قطع گردند. در مرحله خدمات پس از فروش تلاش برای ایجاد ارتباط میان مشتری و فروشنده می باشد. جذب مشتری جدید مشکل تر و پرهزینه تر از نگهداری و حفظ مشتریان قبلی می باشد.
حفظ مشتری نیازمند تلاش بیشتر نیروی انسانی سازمان مربوطه و توانمند نمودن سیستم اطلاع رسانی می باشد. مشتری مهم ترین عامل در تبلیغ خدمات و کالای ارائه شده بوده و به همین دلیل باید از خدمات پس از فروش مناسبی بهره مند گردد. برقراری یک خط ارتباطی فعال شبانه روزی شامل پست الکترونیک و سیستم پاسخگویی رنده بسیار با اهمیت بوده و می تواند باعث تشویق مشتری در ارتباط با تبلیغ کالای خریداری شده گردد. اطلاعاتی که از طریق ارتباط با مشتری در مرحله خدمات پس از فروش جمع آوری می گردند، باعث بوجود آمدن مرحله تهیه و تدارک می شود.
۱-سود رسانی به مشتری
۲-توانایی در ارائه خدمات و ازلاعات مورد نیاز مشتری به صورت online
۳-توانایی کنترل و هدایت وب سایت
۴-ایجاد یکپارچگی میان فعالیت های بازاریابی الکترونکی با سایر فعالیت ها.
هر رسانه باید ترکیبی از اطلاعات مناسب، برقراری ارتباط آسان و مطمئن و انتقال اطلاعات مورد نیاز مشتری را در خود داشته باشد. قرار گیری این اطلاعات در اختیار مشتری موجب آگاه نمودن او می گردد. تبادل نظر مشتریان مموجب ارتباط آنها با سایرین می گردد و این امکان را به وجود می آورد که اطلاعات مورد نیاز مشتریان در کنار هم قرار گیرد. بروز نمودن اطلاعات و خدمات وب سایت از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. اطلاعات وب سایت باید مختصر و مفید باشند. صفحات وب باید از ساختار مناسبی برخوردار باشد. مسئله مهم همکاری همه اعضای شرکت در فرآیند بازاریابی الکترونیک می باشد چرا که رضایت مشتری بستگی به میزان عملمرد همه اعضای شرکت به تعهداتشان دارد. بنابراین مشخص شد که بازاریابی الکترونیکی، عامل مهمی در موفقیت تجارت الکترونیکی، بهبود تجربه برند و ارزش درک شده می شود.